Sidebar
جستجو در مجله کودک
پستهای پربازدید
تقویت خلاقیت در کودکان | 9 راهکاری که از کودکتان یک فرد فوق خلاق می سازد!
میخواهید به کودکتان برای خلاق شدن کمک کنید؟ جای درستی را برای مطالعه انتخاب کردهاید. افراد زیادی هستند که فکرمی کنند کنجکاوی، خلاقیت و تفکر خلاقانه ذاتی هستند و شما هیچگونه دخالتی در آن ندارید. در واقع این افراد فکر میکنند یا با خلاقیت به دنیا میآیند و یا نمیآیند! اگر شما هم چنین فکر میکنید، خودتان را آماده کنید؛ چرا که قرار است همه باورهایتان را به چالش بکشیم. درست است که برخی از افراد از همان ابتدای کودکی ریشههای خلاقیت را در خودشان نشان میدهند، اما اگر همینها قدمی برای تقویت آن برندارند، خلاقیت وجودشان را باید فراموش کنند.
از طرفی دیگر، هر آدمی میتواند با انجام دادن اقداماتی قدم در راه خلاق شدن بردارد! بهترین زمان برای این تمارین، دوران کودکی است. بنابراین اگر پور و مادری هستید که میخواهید از همین حالا به فکر خلاقیت کودکتان باشید، باید به شما تبریک گفت! این مطلب همه آنچه برای تقویت خلاقیت در کودکان نیاز دارید به شما میدهد؛ به خواندن ادامه دهید و قصه گو را تا انتهای این مطلب، همراهی کنید:
پرورش خلاقیت در کودکان
پیکاسو را که حتماً میشناسید، درست است؟ او جمله معرفی در رابطه با خلاقیت کودکان دارد که میگوید: "همه کودکان هنرمند هستند. مسئله این است که چگونه در بزرگسالی هنرمند باقی بمانند."
خلاقیت، یکی از جذابترین ویژگیهایی است که هر انسانی میتواند با تمرین و تکرار آن را در وجودش ریشه ای کند. در این بین، در دوران کودکی، خلاقیت یکی از آزادانهترین شکلهای ابراز وجود است؛ چرا که کودکان به شکلی غیرقابل قضاوت خودشان و فکرهایشان را مطرح میکنند. اگر اینجا هستید تا با راههای تقویت خلاقیت کودکان آشنا شوید، خوب است بدانید همه کودکان به شکل خودشان کنجکاو و خلاق هستند؛ تنها کافی است به آنها اجازه بروز، دیده شدن بدهید و فضای رشد این ویژگی مثبت را برایشان فراهم کنید. راهکارهای زیر، همه در این مسیر دست به دست هم میدهند تا قدم محکمی برای تقویت خلاقیت کودکان بردارید:
ایدههای کودکتان ارزشمند است .
کودکان پر از ایده هستند. هر ایده هم به نوبه خود نشان دهنده، نوعی خلاقیت است. گاهی کودکتان ایدههایی را مطرح میکند که از نظر شما، ساده، خنده دار و یا حتی غیرقابل انجام است. در چنین شرایطی، واقعاً برخور شما مهم است.
اگر ارزشی برای ایدههایش قاول نشوید و یا او را مورد تمسخر قرار دهید، مهرتاییدی بر روی مرگ مهارتهای خلاقانه اش زدهاید. اجازه دهید ایدههایش را مطرح کند و با آغوش باز، پذیرایش باشید. بیشتر به او کمک کنید تا به دنبال راهکارهایی برای پیادهسازی ایدههایش باشد. با این برخوردهای مثبت از طرف شما، او دائماً به دنبال ایدههای دیگر خواهد رفت و این به معنای، تقویت خلاقیت در کودکان است.
اجازه دهید کودکان اشتباه کنند.
یکی از مهمترین دلایلی که باعث میشود خلاقیت کودکان نابود شود، اشتباه کردن است. آنها به معنای واقعی از اaتباه کردن میترسند و به دلیل همین ترس، سراغ کنجکاوی و تفکر خلاقانه هم نمیروند. شما به عنوان پدر و مادر در ایجاد این ترس، کاهش یا افزایش آن نه تنها تأثیر داشتهاید، بلکه تأثیر خواهید داشت!
اجازه دهید به راحتی اشتباه کنند. آنها را بابت اشتباههایشان سرزنش نکنید و اجازه ندهید سرزنش شوند. همه ما حق اشتباه داریم! اگر کودکتان متوجه این موضوع شود که ممکن است دچار اشتباه شود، اما هیچ اشکالی ندارد و همه مرتکب آن میشوند، دیگر مانعی برای ارائه ایدههای خلاقانه اش نمیبیند و آنها را در ذهنش خاموش نمیکند.
از برچسب زدن، 100هزار متر دور شوید.
بخواهید یا نخواهید، کودکان حرفهایی را که به آنها میزنید، جدی میگیرند. به همین دلیل است که میگوییم از برچسب زدن، فاصله بگیرید. کودکان را به دو دسته خلاق و غیرخلاق تقسیم نکنید و به دلبندتان نگویید که خلاقیت ندارد درسها را به دو گروه تقسیم نکنیئد که بگویید در ریاضی درست عمل میکند اما در هنر و خلاقیت، عملکرد خوبی ندارد! این حرفها تأثیر مخربی دارند، او باور میکند و تنها به سبب حرف شما ممکن است سراغ علاقههایش نرود و خودش را فردی خلاق نداند.
علاقههایش را دنبال کنید.
یکی از سادهترین کارهایی که میتوانید برای تقویت خلاقیت کودکان انجام دهید آن است که از آنها بهطور مستقیم بپرسید، چه چیزی را دوست دارند. به عنوان مثال اگر علاقه به آشپزی دارند، او را در کارهای آشپزخانه شریک کنید. اجازه دهید در پخت غذاها، کیکها و دیگر خوردنیها سهیم باشد و کاری انجام دهد. با این کار نه تنها اجازه میدهید علاقه اش را دنبال کند و لذت ببرد؛ بلکه در هنگام انجام کاری که دوستش دارد، خلاقیت را به کار بیندازد و ایدههای جدیدی در ذهنش خلق کند.
به آنها حق انتخاب بدهید.
شاید باورتان نشود اما بچهها تمایل زیادی به استقلال نشان میدهند. این اجازه را به آنها بدهید و همه انتخابهای زندگی شان را شما انجام ندهید! جالب است بدانید حس استقلال در کودکان از 2 سالگی شروع میشود! از کارهایی که میتوانید برای تقویت خلاقیت در کودکان انجام دهید آن است که حس استقلال آنها را بیشتر کنید. به عنوان مثال اجازه دهید انتخابهای کوچک زندگی شان را خودشان انجام دهند. همچنین به آنها کمک کنید برای روزشان برنامه ای داشته باشند و طبق آن پیش بروند. همه این اقدامات شما دست به دست میدهند تا در نهایت فردی خلاق را تحویل جامعه بدهید.
مصرف را کاهش دهید!
ممکن است با دیدن این عنوان با خودتان بگویید مصرف چه چیزی را باید کاهش داد؟ آیا منظور کاهش تنقلات و خوردنیهای مضر است؟ در پاسخ باید بگوییم مصرف رسانهها کم کنید! برای دیدن تلویزون، استفاده از موبایل و تبلت و … مدیریت داشته باشید و اجازه ندهید تمام وقت کودکتان صرف این مسائل شود. به جای آن، سرگرمیهای دیگری را جایگزین کنید. سرگرمیهایی که بوی هنر دارند و به تقویت خلاقیت در کودکان کمک میکنند.
سعی کنید کارها را خودتان انجام دهید.
این را بدانید شما برای کودکتان یک الگوی فوقالعاده هستید! او نگاهش به شماست و هر رفتاری که انجام دهید برایش تأیید شدهاست. بنابراین، خود شما میتوانید برای تقویت خلاقیت در کودکان قدم بزرگی بردارید. یکی از کارهایی که میتوانید انجام دهید آن است که تا جایی که میشود، کارهای منزل را خودتان انجام دهید. به عنوان مثال از ویدیوهای آنلاین کمک بگیرید و برخی از کارهای تعمیراتی را خودتان انجام دهید، البته نه تا زمانی که به متخصص نیاز دارید!
با این کار به کودک نشان میدهید که کارهایش را خودش انجام دهد و برای انجام آنها، خلاقیت به خرج دهد!
در خانواده سهیمشان کنید.
همین حالا برای لحظه ای فکر کنید و ببینید که چه مشکلی در خانه تان وجود دارد؟ به عنوان مثال ممکن است بخشی از خانه تان، همیشه شلوغ باشد. در چنین شرایطی به جای آنکه خودتان به فکر راه حل باشید، از کودکتان بخواهید که به فکر راه چاره برای این موضوع باشد. این شریک کردن، باعث میشود احساس صمیمیت بینتان بیشتر شود، احساس اعتماد داشته باشد، رابطه شان با شما بهتر و در آخر خلاقیتش تقویت شود.
تلاش را تحسین کنید؛ نه نتیجه!
کودکتان رفته رفته در شرایطی قرار میگیرد که باید تلاشهایی را انجام دهد و به ازای زحمتهایش نتیجه ای را دریافت کند. به عنوان مثال با فرارسیدن سنین مدرسه، باید درس بخواند و نمره بگیرد. ما از شما میخواهیم برای کمک به تقویت خلاقیت کودکان، همواره تمرکزتان بر روی تلاشها باشد تا نتیجه!هنگامی که چنین باشد، حتی اگر نتیجه دلخواهش را کسب نکند، او متوجه تحسینهای شما خواهد شد و احساس بدی نمیگیرد. همچنین انگیزه و خلاقیت او برای کسب نتایج بعدی شا، بسیار بیشتر میشود.
و در نهایت … این هم از راهکارهای تقویت خلاقیت در کودکان!
به عنوان نکته آخر، این موضوع را در نظر داشته باشید که تقویت خلاقیت در کودکان نیازمند زمان است. هیچوقت انتظار تغییرات اساسی و سریع را نداشته باشید. خلاقیت، مانند ماهیچه ای است که برای تقویت آن باید زمان صرف کنید.
سپاسگزاریم که وقت ارزشمندتان را برای خواندن این مطلب صرف کردید. اگر سؤال و یا تجربه ای از تقویت خلاقیت در کودکان دارید، در بخش نظرات با ما و دیگر خوانندگان مجله قصه گو به اشتراک بگذارید.